מרכז המבקרים ברקן

זכייה מקום שני בתחרות

2500 מ"ר

שיתוף פעולה עם האדריכלית יעל אגמי

תכנון מבוסס על יסודות החוויה - המבקר חווה את סיפורה של ארץ ישראל דרך חייו ופועלו של רחבעם זאבי. יש הקבלה בין המאפיינים הבולטים של רחבעם זאבי כאידיאולוג, פוליטיקאי ואיש צבא, כנגד מוטיבים ערכיים חזקים שהיו אבני דרך במסעותיו ... תורת ישראל, עם ישראל וארץ ישראל. בהקבלה זו יש פרשנות בסכימה של המבנה ובהליכה שלו


הפרויקט נולד מתוך חיבור לאדמה ולמקום, מבלי שנצטרך להתבלט. הטרסות עליהן מבוסס המבנה מאפשרות למבקר לגלות את צעדיו צעד אחר צעד, וחוזרים על עצמם בין פנים לחוץ. הבנייה מדגישה כיצד התוכן יוצר את המקום. הסכימה שנבנתה פעם מלמעלה ופעם מלמטה שומרת על הקשר בין הפונקציות: תיאוריה ארץ-ישראלית-ישראלית-ארץ. המרפסת הירוקה היא מוטיב בסיסי של הפרויקט, המלווה את המבקר ושמירה על הקשר בין פנים לחוץ לאורך החוויה. מסמל את הברית בין האדם לאדמה לאורך ההיסטוריה, כך שביחד נוצרה החוויה קשורה לאדמה ומחוברת לאידיאולוגיה


הכניסה היא מעין קונדה, נקודה בחלל שמצביעה על המקום וזיהויו, ממנו ישנה תצפית על הנוף המקומי ובו מתחילה החוויה. הגישה לאתר פעם אחת מלמעלה ופעם מלמטה קיימת בו זמנית בשימוש במבנה. קומה עליונה - כניסה למרכז מבקרים, מפלס תחתון - כניסה עצמאית לאולם התרבות. ההפרדה מאפשרת לאירועים נפרדים להתקיים במקביל ללא קשר לפונקציות. הטרסות יוצרות את הקשר להיסטוריה של עם ישראל. חקלאות המדרגות שהייתה ועדיין היא סמל להתיישבות


הרמפות הן ביטוי לטיול. הם יוצרים תנועה המאפשרת שוטטות בין פנים לחוץ, למטה ולמעלה, בין חומרים מקומיים לצמחייה, וכן ליצור נקודות מבט מגוונות על נוף שומרון. עצי הזית הם ביטוי לתרבות המקומית באזור שומרון ולהיסטוריה של עם ישראל בארץ ישראל. חתך-רוחבי מדגיש את הקשר בין מבנה לאדמה כחיבור בין האדם למקורותיו ולהיסטוריה. מבחינה קונסטרוקטיבית, כל קומה בונה את הקומה שמעליה: ארץ ישראל - עם ישראל - תורת ישראל, ובהיבט הרוחני התנועתי - כל קומה מזינה את זו שמתחתיה: חוק ישראל - עם ישראל - ישראל. ניתן לראות כי המבנה מדבר בשפת ההתפתחות ובכך מחזק את הקשר לסביבה. למעשה, המבנה שזור סביבו באופן שאינו יכול להתקיים בשום מקום אחר


מפלס עליון - קבלת פנים ומידע, כולל חלל מפגשים חיצוני ופנימי. משם למפלס אזור הניהול והקפיטריה עם יציאה למרפסת - אפשרות לקיים סדנאות או תערוכות משולבות פנים וחוץ. מפלס ביניים, חללי תוכן - חללי תוכן משוטטים עם אפשרות לצאת למרפסת ולטייל בין עצי הזית כחלק מחוויית התוכן

מפלס תחתון - אולם תרבות, כניסה נפרדת מהמפלס התחתון, מרחב גדול לאירועי חוצות.

©All rights reserved

2020 by Peretz Architecture

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon