הרובע היהודי, ירושלים

עיצוב בית משפחה, הרובע היהודי ירושלים

 

280 מ"ר

 

בשיתוף פעולה עם האדריכלית נטלי קוגן

צילום: יואב פלד

הרובע היהודי בערבית: حارة اليهود שוכן בחלקה הדרום-מזרחי של העיר העתיקה בירושלים, והוא אחד מארבעת הרבעים בעיר העתיקה, לצד הרובע המוסלמי, הרובע הנוצרי והרובע הארמני

שמו היה מקובל מאז המאה ה19
ברובע גרים כ-4,200 תושבים­ רובם יהודים דתיים, והוא כולל בתי מגורים, מבני דת יהודיים, אתרי ארכאולוגיה ותיירות, חנויות מזכרות ויודאיקה ומסעדות

הבית הינו מבנה אבן היסטורי בן מאות שנים בסגנון הבנייה הערבי העירוני (סגנון בנייה שהחל במאה ה19) המאופיין בחללים גבוהים, קשתות וקמרונות. הבית מורכב מארבעה מפלסים כאשר האתגר העיקרי בפרויקט/מטרת הפרויקט הייתה לתת כבוד לחלל/למבנה ההיסטורי תוך שמירה על חלל הקשתות והקמרונות המקוריים של המבנה

מיקומו הייחודי של הבית משרה אווירה קסומה, תחושת קודש בתוך העירוניות, המודרניות וקצב החיים המהיר כאשר מרפסת הבית משקיפה על הכותל וכיפת הסלע, שניים מהאתרים ההיסטוריים מהחשובים בעולם

העיצוב הוא חיבור של ישן מול חדש, במטרה לייצר קונטרסט ולהציב את השניים כל הזמן אחד מול השני ובכך להעצים כל אחד בנפרד – הישן וההיסטורי מול החדש והמודרני

בשיפוץ הבית ההיסטורי התמודדנו עם אתגרים רבים ושונים: חללים לא רגולריים, קירות לא ישרים,  מפלסים רבים, קושי בהארת חלל של 5 מ' גובה וטיפול במערכות בניין עדכניות במבנה היסטורי

על מנת לשמור על קסמו של המבנה ההיסטורי עוצבה לבית תאורה מיוחדת במטרה להדגיש את הקשתות, הקמרונות והחללים הגבוהים

כל פריטי הנגרות בבית היא נגרות שיוצרה ועוצבה במיוחד בהתאם לבית. בחירת הריהוט בסגנון מינימליסטי וחם, שימוש בצבעוניות בהירה ומאירה ובקווים גיאומטריים נקיים במטרה לא להתחרות בחללים המיוחדים של הבית

המשפחה המתגוררת בבית היא משפחה דתית צעירה, זוג + 6 ילדים, כאשר אם המשפחה למעשה גדלה בבית זה וחזרה בבגרותה עם משפחתה להתגורר בו

צרכי המשפחה הותאמו למבנה הייחודי הקיים, כמו למשל התמודדות במטבח עם חלל לא גדול ובמקביל בצרכי מקומות אחסון ויצירת שני מטבחים בשרי וחלבי. חלק מהמענה לכך היה התאמת המטבח הבשרי והכנסתו לתוך הקשת בחלל

על אף הצפיפות והמפלסים השונים, בזכות פרטי הנגרות הנמוכים הבית בתחושה אוורירית ונעימה, כאשר גם המזווה נראה כרהיט דקורטיבי הממוקם בין הסלון למטבח וכך למעשה פינות הבית השונות משתלבות ומופרדות בו זמנית

פינת האוכל גם כן הפכה לסביבה גמישה כאשר היא יכולה לשרת את המטבח כחלל עבודה בעת הצורך

בחדר השינה מיטת ההורים נכנסת לנישת הקשת הקיימת והעיצוב המודרני לא מהווה תחרות לקשתות ולגובה הייחודי של הבית

התאמה נוספת היא ניצול גובה החלל כאשר מעל הספרייה במבואת הכיסה נבנתה גלריית מנוחה ושינה

הקומה התחתונה עוצבה כחדר לנערה מתבגרת, כיחידות דיור שניתנת להשכרה עם כניסה נפרדת, היחידה מכילה שירותים ומטבחון נפרד

©All rights reserved

2020 by Peretz Architecture

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon